Qigong


12 qigong om het immuunsysteem te versterken met Jean-Philippe Wuthrich: https://youtu.be/p-UjZqumT-w 

1. Vul jezelf met qi, pranayama of levenskracht; 6 keer herhalen.

2. Adem in 8 richtingen; 6 keer.

3. Open de borstkas en het hart; 6 keer (met steeds ongeveer 12 zwaaien tot de draai).

4. Activeer (de longmeridianen) en beweeg je vrij. Ongeveer 24 keer vallende armen.
Open de longen naar links en naar rechts, kruis de armen, leg losse vuisten op Long 1 (onder het sleutelbeen). 25 keer kloppen, kuchen met de mond dicht en dan doorslikken. 6 keer

5. Het lied van de Longen. 6 keer
Dit opent de longen en stimuleert de meridianen van Long en Dikke Darm.

6. Trek een os aan zijn staart. Beide kanten 6 keer

7. Versterk de Nieren. Stimuleert de blaas- en niermeridiaan. 12 keer

8. Loop als een beer. Beide kanten 6 keer 

9. Boogschieten. Beide kanten 6 keer

10. De dans van de kraanvogel. Beide kanten 3 keer

11. Voed de drie dantiens. Iedere beweging ongeveer 6 keer

12. Vul jezelf met qi. 6 keer Staan en schudden is een van de eenvoudigste en tegelijk een van de meest effectieve oefeningen om de herstellende energieën van je lichaam te activeren.

Eigenlijk zijn het staan en schudden twee oefeningen die samen elkaar versterken.

De basishouding.

Staan in de basishouding is een oefening die door Chinese qigong meesters vooral geleerd wordt aan mensen met chronische ziekten.

Deze houding stimuleert het herstellend vermogen en kan dus door iedereen beoefend worden.

Een eenvoudige manier om in de basishouding te komen:

Kom staan met de voeten op heupbreedte en het gewicht goed verdeeld over beide voeten.

De knieën uit het slot en de armen naast het lichaam met een beetje ruimte in de oksels. Trek dan aan een denkbeeldig koordje aan je kruin waardoor je wervelkolom gestrekt wordt. Je sluit de bekkenbodem en je laat je staartbeentje iets naar de grond zakken. De kin trek je iets in en je maakt de nek achter lang, zonder dat je spanning in de nek of in de keel krijgt. Het bekkengebied voelt stevig aan en je gaat je energiek en tegelijk ontspannen voelen.

De helende werking van de basishouding.

Als je staat in de basishouding beïnvloed je hiermee de energie in de meridianen, net als met de bewegingsoefeningen. Deze meridianen staan in verbinding met alle weefsel en organen. Ziekten en klachten gaan altijd samen met blokkades in de energiestroom van het lichaam.

Als er langdurige blokkades in de energiestroom blijven bestaan kan dit uiteindelijk tot allerlei klachten en aandoeningen leiden. In de meeste gevallen bestaan de blokkades allang voordat de klacht of ziekte zich manifesteert.

Hier blijkt uit hoe belangrijk het is om de energie in het lichaam vrij en stromend te houden. Als je langer dan een paar minuten in de basishouding staat, gaan de energieën in je lichaam als het ware vrije doorgang zoeken. Je merkt dan dat je de houding vanzelf aanpast omdat je lichaam zich van nature wil herstellen.

Het schudden.

In de les combineren we het staan met schudden. Hierdoor versterk je de oefening. Het schudden brengt de energieën in beweging waardoor er ook beweging in de blokkades komt. De energie krijgt zo meer ruimte om te gaan stromen. Met je aandacht kun je dit nog versterken. Door na het schudden rustig en ontspannen in de basishouding te blijven staan, geef je de energiestromen de kans zich te herstellen en de blokkades te verzachten of zelfs op te heffen.

Ieder keer dat je de oefening doet zal je hem weer anders ervaren en je gaat ook de heilzame werking steeds beter voelen.

Als preventie is het goed deze oefening dagelijks een paar minuten te doen. Wil je de oefening gebruiken voor herstel en als ondersteuning voor het genezingsproces, dan wordt vanuit de traditie aangeraden de oefening honderd dagen aaneengesloten, twee à drie maal per dag liefst minimaal 10 minuten te doen.

Dus 1 à 2 minuten schudden en dan ± 8 à 10 minuten staan in de basishouding.